Rarytas z PRL-u. Nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. Dziś Polacy kręcą nosem, jak usłyszą nazwę

g.pl 12 godzin temu
To danie znane i popularne, choć nie jest już tak często przygotowywane, jak jeszcze kilkanaście lat temu. Z nim nie wszystkim po drodze, ale trzeba przyznać, iż skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Jest to m.in. łatwo przyswajalne żelazo, witamina A i witaminy z grupy B.
W czasach PRL-u podroby gościły na stołach Polaków bardzo często. Z biegiem lat zainteresowanie nimi znacznie zmalało, jednak powoli wracają do łask. Wiele osób zna podroby z okresu dzieciństwa. Dawniej bardzo popularnym daniem była smażona wątróbka wieprzowa. Serwowano ją najczęściej ze smażoną cebulą i gotowanymi ziemniakami. Jak przygotować tę kultową potrawę? Wyjaśniamy.


REKLAMA


Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański


Smażenie wątróbki może być wyzwaniem dla początkujących kucharzy. Jak robić to dobrze?
Idealnie przygotowana wątróbka jest miękka i delikatna. I choć wydawać by się mogło, iż smażenie wątróbki jest prostą czynnością, to czasem jednak nie wychodzi taka, jakiej byśmy oczekiwali. Nasze babcie miały prosty patent na przygotowywanie idealnej wątróbki wieprzowej. Oto sekret doskonałego smaku i konsystencji:


przed smażeniem wątróbkę warto moczyć przez godzinę w mleku. Pozwala to na pozbycie się goryczki i uzyskanie delikatnego smaku
bardzo istotna jest także technika przyprawiania. Wątróbkę należy solić dopiero po usmażeniu. jeżeli zrobimy to na początku obróbki, to istnieje duże ryzyko, iż wątróbka wyjdzie twarda, bo sól wyciąga wodę


Przepis na wątróbkę z PRL-u - jak ją przygotować? Lista potrzebnych składników
Wiemy już, w czym tkwi sekret idealnej konsystencji dania, pora zatem poznać prosty przepis na wątróbkę z PRL-u. Na początku przygotuj składniki. Potrzebne będą:


500 g wątróbki wieprzowej
250 ml mleka
3 duże cebule
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej roślinny/smalec do smażenia


Wątróbka - przepis na danie jak za dawnych lat. Sposób przygotowania
Żeby danie było smakowite, warto zadbać o najwyższą jakość produktów użytych do jego przygotowania. Ciemnoczerwony lub brązowy kolor oraz gładka jednolita powierzchnia - to cechy, którymi charakteryzuje się świeża wątróbka. Przepis na to kultowe danie z czasów PRL-u przygotujesz zgodnie z poniższymi wskazówkami:


Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki
Umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Moczymy przez godzinę
Wątróbkę wyjmujemy z mleka i osuszamy ręcznikiem papierowym
Cebulę kroimy w piórka
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę
Gdy się zeszkli, zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski
Każdy kawałek wątróbki oprószamy mąką
Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, roztapiamy tłuszcz i smażymy wątróbkę z obu stron na rumiany kolor (po 2 minuty na każdą stronę)
Na patelnię wrzucamy z powrotem cebulę i razem smażymy jeszcze przez chwilę
Oprószamy solą i pieprzem
Zdejmujemy z patelni i serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu


Zobacz też: Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę
Idź do oryginalnego materiału