P. gingivalis a zaburzenia poznawcze w chorobie Parkinsona

dentonet.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: P. gingivalis a zaburzenia poznawcze w chorobie Parkinsona


W komunikacie prasowym King’s College London z 9 czerwca poinformowano, iż drobnoustrój odpowiedzialny za rozwój i progresję choroby przyzębia, wcześniej wiązany z patogenezą choroby Alzheimera, może również odgrywać istotną rolę w pogłębianiu zaburzeń poznawczych u osób z chorobą Parkinsona.

Chodzi o Porphyromonas gingivalis – beztlenową bakterię Gram-ujemną, która stanowi istotny czynnik etiologiczny przewlekłego zapalenia przyzębia. Bakteria ta może migrować z jamy ustnej do przewodu pokarmowego, gdzie uwalnia toksyny (w tym gingipainy), które oddziałują na ośrodkowy układ nerwowy u pacjentów z chorobą Parkinsona.

– Coraz więcej dowodów wskazuje na to, iż zarówno zdrowie jamy ustnej, jak i stan mikrobiomu jelitowego mogą odgrywać istotną rolę w spowalnianiu procesów neurodegeneracyjnych – powiedział współautor badania dr Saeed Shoaie, wykładowca biologii systemowej i syntetycznej w King’s College London.

W ramach analizy badacze przebadali mikroflorę jamy ustnej i jelit na podstawie 228 próbek kału i śliny, pochodzących z trzech grup: pacjentów z chorobą Parkinsona i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, pacjentów z Parkinsonem i otępieniem oraz osób zdrowych (grupa kontrolna).

Analiza wykazała istotne różnice w składzie i funkcji mikrobiomu pomiędzy uczestnikami z każdej z grup. U pacjentów z zaburzeniami poznawczymi stwierdzono w jelitach większą obecność patobiontów (bakterii, które naturalnie występują w organizmie człowieka, np. w jamie ustnej czy jelitach, i zwykle nie wywołują choroby, ale w określonych warunkach mogą stać się szkodliwe i działać jak patogeny) – wiele z nich prawdopodobnie pochodziło pierwotnie z jamy ustnej. Zjawisko to określa się mianem translokacji drobnoustrojów z jamy ustnej do jelit (ang. oral-gut translocation).

Metabolity i toksyny a nasilenie zaburzeń poznawczych u osób z chorobą Parkinsona

Po przedostaniu się do jelit bakterie z jamy ustnej wydzielają toksyny, które mogą uszkadzać śluzówkę jelit, wywoływać stan zapalny i, poprzez mechanizmy osi jelita-mózg, wpływać na funkcje poznawcze. Dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji badacze z Londynu byli w stanie powiązać konkretne metabolity i toksyny z nasileniem zaburzeń poznawczych u pacjentów z chorobą Parkinsona. AI umożliwiła także rozpoznanie gatunków bakterii i ich funkcji, które mogłyby zostać pominięte przy zastosowaniu tradycyjnych metod analizy mikrobiologicznej.

Pomimo tych odkryć autorzy podkreślają, iż wskazane są dalsze badania w celu jednoznacznego określenia wpływu mikrobiomu jelitowego na mózg i zbadania, czy modyfikacja mikroflory (np. poprzez probiotyki, prebiotyki czy stosowanie określonej diety) może stanowić skuteczną metodę spowolnienia demencji w przebiegu choroby Parkinsona.

– Uzyskane przez nas wyniki wskazują na to, iż utrzymanie zdrowej mikroflory – poprzez prawidłową i systematyczną higienę jamy ustnej, zbilansowaną dietę oraz ewentualne wprowadzanie określonych szczepów bakterii probiotycznych – może wspomagać leczenie choroby Parkinsona – podsumował współautor artykułu pt. „Mouth and gut bacteria linked to brain changes in Parkinson’s disease”.

Istnieje wiele badań wskazujących na to, iż choroba przyzębia ma duży wpływ na zdrowie ogólne. Wiąże się ją z chorobami układu sercowo-naczyniowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów, preeklampsją czy cukrzycą – mówi prof. dr hab. n. med. Marta Cześnikiewicz-Guzik, kierownik Zakładu Periodontologii, Profilaktyki i Klinicznej Patologii Jamy Ustnej Instytutu Stomatologii Wydziału Lekarskiego UJ CM w Krakowie, specjalistka chirurgii stomatologicznej i periodontologii, autorka ponad 100 artykułów naukowych, członek Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego oraz British Society of Periodontology.

Źródła: https://www.drbicuspid.com/

https://www.kcl.ac.uk/

Idź do oryginalnego materiału