W dniu 5 maja 2025 roku, odbyła się uroczystość uruchomienia w SP ZOZ MSWiA w Rzeszowie nowoczesnej Apteki Szpitalnej. W tym wydarzeniu wzięła udział Wojewoda Podkarpacka Teresa Kubas-Hul, Wojewódzki Konsultant w dziedzinie Farmacji Szpitalnej mgr farm. Henryka Paszko oraz Prezes Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego Oddziału w Rzeszowie dr n. farm. Lucyna Samborska.
– Apteka Szpitalna została przeniesiona do nowych pomieszczeń znajdujących się w budynku A1 SP ZOZ MSWiA ze starszego budynku zlokalizowanego na terenie Szpitala, Kadra Apteki, którą kieruje doświadczona specjalistka farmacji aptecznej mgr farm. Katarzyna Wołoszyn liczy 5 wysoko wykwalifikowanych pracowników – czytamy informacji prasowej SP ZOZ MSWiA w Rzeszowie.
- Czytaj również: Farmacja szpitalna i kliniczna – jaka czeka je przyszłość?
Obecna lokalizacja znacząco usprawnia transport leków na oddziały. Powierzchnia apteki uległa niemal dwukrotnemu zwiększeniu i w tej chwili wynosi 350 m2 .
– Apteka posiada nowoczesne pomieszczenia socjalne, szatnię oraz salę administracyjno – szkoleniową, a cały lokal spełnia najwyższe standardy branżowe – zapewnia rzeszowski szpital.
Pracowania Żywienia Pozajelitowego
Poprawa warunków lokalowych pozwoliła też na utworzenie pierwszej na terenie Rzeszowa i trzeciej na Podkarpaciu Pracowni Żywienia Pozajelitowego. Ta oprócz boksu aseptycznego składa się też z śluzy brudnej oraz czystej.
– Do boksu aseptycznego doprowadzone jest okno podawcze z pokoju substratów i przygotowań, natomiast okno odbiorcze z boksu aseptycznego prowadzi do magazynu produktu gotowego. Całość pracowni dopełnia pomieszczenie zmywalni. Boks aseptyczny posiada wbudowane centralne filtry HEPA zapewniające najwyższe standardy jałowości powietrza. Mechaniczna cyrkulacja gwarantuje dziesięciokrotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny. Sam boks wyposażono m.in. w nowoczesną lożę laminarną z lampą UV. W pracowni farmaceuci będą przygotowywali wysokiej jakości specjalistyczne produkty żywieniowe dla pacjentów wymagających zastosowania żywienia pozajelitowego – informuje szpital.
- Czytaj również: Przygotowanie żywienia pozajelitowego to zadanie farmaceuty, a nie pielęgniarki
Utworzenie Pracowni Żywienia Pozajelitowego pozwala na jeszcze bardziej kompleksową i bezpieczną możliwość świadczenia usług dla pacjentów. Zwłaszcza mając w perspektywie otwarcie Oddziału Gastroenterologii Endokrynologii i Chorób Wewnętrznych.
– Personel Apteki dokłada wszelkich starań by farmakoterapia prowadzona w Szpitalu była realizowana zgodnie z najnowszymi wytycznymi i rekomendacjami. Pracownicy systematycznie podnoszą swoje kwalifikacje, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz sympozjach naukowych, jak również są zaangażowani w szkolenia przyszłych magistrów oraz techników farmacji – zapewnia szpital.
Kierownik apteki – mgr Katarzyna Wołoszyn – uczestniczy także w pracach różnych Zespołów oraz Komitetów działających w Zakładzie.
Źródło: ŁW/Szpital MSWiA w Rzeszowie