Nalewka z czarnego bzu łagodzi objawy przeziębienia i wzmacnia odporność. Wypróbuj prosty przepis babci na nalewkę
Babciny przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu
Czarny bez (Sambucus nigra) to znana roślina, która od wieków stosowana jest jako środek wspomagający odporność i łagodzący objawy przeziębienia i grypy. Surowcem zielarskim są jego kwiaty i owoce. Kwiaty czarnego bzu zbiera się w okresie kwitnienia, czyli od maja do lipca, a owoce w momencie, gdy są dojrzałe, czyli w sierpniu lub wrześniu. Można z nich przygotować sok, dżem, a choćby leczniczą nalewkę.
Należy jednak pamiętać, iż kwiaty i surowe owoce czarnego bzu zawierają toksyczne substancje, w tym sambunigrynę. Dlatego przed spożyciem tych surowców należy bezwzględnie poddać je obróbce termicznej, która dezaktywuje toksyny, ale nie wpłynie znacząco na straty cennych składników odżywczych.

Składniki na nalewkę z owoców czarnego bzu:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Jak przygotować nalewkę?
- Owoce zbieraj tylko dojrzałe, bez zielonych przebarwień i uszkodzeń.
- Pozbądź się wszystkich szypułek i dokładnie umyj owoce i wsyp do garnka.
- Do garnka z czarnym bzem dodaj niewielką ilość wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut – w ten sposób toksyczne związki ulegną zniszczeniu.
- Po tym czasie odcedź owoce i wsyp je do dużego słoika. Możesz odrobinę rozgnieść widelcem.
- Zasyp cukrem, zakryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wlatywały muszki owocówki. Odstaw na 7-10 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu słoikiem.
- Dodaj alkohol, zamieszaj, zakręć i odstaw na minimum 8 tygodni w ciemne miejsce. Warto przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem, aby owoce szybciej puścił sok.
- Po tym czasie miksturę przecedź przez sito lub gazę, a z owoców wyciśnij cały sok.
- Leczniczą nalewkę przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw na kolejne 6-7 miesięcy.
- Po tym czasie nalewka z owoców czarnego bzu jest gotowa do spożycia.
Do nalewki z kwiatów czarnego bzu możesz dodać również różne przyprawy, w tym goździki, laskę wanilii, anyż lub cynamon, dzięki czemu trunek zyska niepowtarzalny korzenny smak.
Sprawdź: Jak przygotować domową nalewkę? Poznaj cenne rady eksperta