Najzdrowsze warzywo świata. Szpinak się przy nim chowa
Zdjęcie: Rukiew wodna
Rukiew wodna to roślina, która w świadomości wielu osób wciąż pozostaje zapomniana. Tymczasem to niepozorne, wodne warzywo z rodziny kapustowatych (tej samej co brokuł czy jarmuż) zyskało oficjalne miano najzdrowszego warzywa na świecie w prestiżowym rankingu. Badanie, którego wyniki opublikowało Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC), przyznało jej maksymalny wynik za wysoką gęstość odżywczą, stawiając ją na szczycie listy. Sprawdzamy, jakie składniki kryje ta zielona „królowa” i dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu.Rukiew wodna zdobyła 100/100 punktów w rankingu, uznającym ją za warzywo o największej gęstości odżywczej.Jest wyjątkowo bogata w witaminy C, K oraz beta-karoten, wyprzedzając pod tym względem popularne superfoods.Regularne spożycie rukwi wodnej wspiera układ krążenia, procesy trawienne oraz może mieć działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.









![Ks. Bartosz Rajewski: w Kościele grzesznicy mają przyszłość [ROZMOWA]](https://misyjne.pl/wp-content/uploads/2025/02/mid-epa11928793.jpg)

![Karol de Foucauld przynosi Jezusa do tych, którzy Go nie szukają [PATRON DNIA]](https://misyjne.pl/wp-content/uploads/2020/12/amine-rock-hoovr-k_Ycr-di75c-unsplash.jpg)



