
Składniki:
- 800 g mini ośmiorniczek od Fisk.store
- 8 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 150 ml oliwy z oliwek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeża, chrupiąca bagietka
Na południu Europy między innymi w ten sposób przygotowuje się mini ośmiorniczki
i kalmary. Kluczowa jest jakościowa, aromatyczna oliwa, oraz duża ilość persillade, czyli
siekanej z czosnkiem natki pietruszki. Mini ośmiorniczki wymagają też nieco czasu by zmiękły. To proste danie, jednak na przygotowanie go trzeba wygospodarować godzinę. Świetnie smakują ze świeżym białym pieczywem lub
z grzankami. Ogromnie przyjemne jest zgarnianie kromką sosu pozostałego na dnie talerzyka. Do tej przyjemności pasuje zielona sałata.
Jak zrobić:
- Obrane ośmiorniczki opłucz dokładnie pod zimną wodą. Następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej równomiernie wszystkie sztuki.
- Po 10 minutach przełóż je do garnka z pokrywką, zalej białym winem, oliwą, dopraw solą i pieprzem. Pozostaw pod przykryciem na najmniejszym grzaniu przez pół godziny.
- Posiekaj drobno natkę i czosnek, dodaj je do ośmiorniczek i pozostaw całość jeszcze przez kwadrans na ogniu.
- Gotowe ośmiorniczki serwuj na ciepłych grzankach, lub na zielonej sałacie.








