Botwinka, znana również jako botwina, to młoda forma łodyg i liści buraka ćwikłowego, zbierana, zanim korzeń w pełni się rozwinie. Części te są jadalne i niezwykle wartościowe, dlatego nic w tym dziwnego, iż coraz więcej mówi się o korzyściach płynących z regularnego spożywania botwinki. Zwłaszcza iż można wykorzystywać ją w kuchni na wiele sposobów. To prawdziwa kopalnia zdrowia i korzyści dla organizmu na wielu płaszczyznach.
Botwina lub botwinka — dlaczego warto sięgać po nią częściej?
Sezon na botwinkę zwykle zaczyna się już w połowie kwietnia, choć jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Nie trwa długo, dlatego warto wycisnąć z niego jak najwięcej, a zdecydowanie jest co. Botwinka lub botwina to nowalijka, która jest pełna witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się w czasie odchudzania, gdyż dostarcza organizmowi to, co cenne, a przy tym jest niskokaloryczna.
Warto jednak się skupić na całym dobrodziejstwie, jakie ze sobą niesie. Botwinka to ogrom witamin, takich jak A, C oraz liczne witaminy z grupy B, które wpływają między innymi na układ nerwowy i metabolizm. Ponadto to liczne minerały, wśród których wymienia się magnez, wapń i potas, a także takie cenne składniki jak antocyjany i flawonoidy będące silnymi przeciwutleniaczami.
Może cię zainteresować: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie
Jakie są adekwatności botwiny? Wspiera serce i oczyszcza organizm
Tak jak już zostało wspomniane, botwina to bomba witamin i minerałów, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Warto włączyć ją do swojej diety między innymi dla adekwatności detoksykacyjnych. Młode liście buraka ćwikłowego wspierają bowiem pracę wątroby i nerek, tym samym pomagając eliminować toksyny z organizmu.
Ponadto botwinka ma silne adekwatności przeciwutleniające, dzięki którym chroni komórki przed uszkodzeniem w wyniku działania wolnych rodników. To także wsparcie dla odporności, dzięki zawartości witamin C i A.
Botwinka ze względu na zawartość kwasu foliowego zalecana jest kobietom w ciąży. Z kolei poprzez zawartość żelaza pomaga chronić przed anemią. Warto dodatkowo wspomnieć o takich adekwatnościach jak obniżanie ciśnienia krwi, wzmacnianie krzepliwości krwi czy wspieranie układu krążenia. Botwinka jest także cenna w kontekście układu trawiennego, gdyż zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit.
Zobacz także: Brakuje ci energii? Te 2 tanie składniki gwałtownie cię pobudzą
Co można zrobić z liści botwiny? Dobra na surowo, jak i gotowana
Botwinka to produkt sezonowy, który powinien mieć stałe miejsce wiosną w jadłospisie. To niskokaloryczny, lekkostrawny i niezwykle uniwersalny w kuchni produkt. Można go wykorzystać na wiele pysznych i smacznych sposobów, wśród których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Botwinkę można jeść na surowo lub w postaci gotowanej i duszonej.
Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl to zupa botwinkowa, zwana również botwinką. Jest to letni chłodnik z jajkiem lub po prostu barszcz czerwony. To niezwykle popularny sposób na wykorzystanie botwinki, o którym często można dowiedzieć się od naszych babć. Oprócz tego botwinka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, na przykład surówek, świeżych sałatek czy choćby jako farsz do pierogów i naleśników. Można dodać ją również do koktajli, smoothie, a także wykorzystać jako dekorację potraw.
Zobacz też:
Słuchawki czyść tylko w taki sposób. Dzięki temu ich nie zniszczysz
Dosypuj odrobinę tej przyprawy do porannej kawy. W końcu pozbędziesz się boczków
Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa