Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne (ALS), są jednymi z najpoważniejszych schorzeń dotykających układ nerwowy. Ich rozwój jest często związany z wiekiem, predyspozycjami genetycznymi, ale także stylem życia, w tym dietą. Coraz więcej badań wskazuje, iż złe odżywianie może znacząco przyspieszać procesy neurodegeneracyjne i zwiększać ryzyko ich wystąpienia. Jakie mechanizmy za tym stoją i które składniki diety mają największy wpływ na zdrowie mózgu? Dieta prozapalna a degeneracja neuronów Dieta bogata w przetworzoną żywność, cukry proste, tłuszcze trans i uboga w błonnik sprzyja przewlekłemu stanowi zapalnemu w organizmie. Przewlekły stan zapalny jest uznawany za jeden z kluczowych czynników przyspieszających uszkodzenie neuronów. Spożywanie wysoko przetworzonych produktów prowadzi do: zwiększonego poziomu cytokin prozapalnych, takich jak IL-6 i TNF-α, które mogą uszkadzać neurony,
Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
dziendobrybialystok.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Zdrowie psychiczne
- Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
Powiązane
WEBINARY!…
13 godzin temu
Co daje codzienny godzinny spacer?
14 godzin temu
Marszałkowskie granty na ochronę zdrowia psychicznego
15 godzin temu
Zakończyła się tegoroczna kwalifikacja wojskowa
16 godzin temu
Polecane
Radio Pezet – muzyczny eksperyment, który podzielił fanów
11 godzin temu
GAME OVER - Face the end (2025)
12 godzin temu