Pierwsze, nieśmiałe jeszcze doniesienia o chorobie pojawiły się już w grudniu zeszłego roku w Austrii. Zaczęto wtedy badać martwe zwierzęta, znalezione przy drogach. U kilku odkryto groźną bakterię, jaką jest bruceloza. Tym razem myśliwi z jednego ze związków łowieckich znaleźli padłe zające. Okazało się, iż są zakażone.
Bruceloza jest chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie z rodzaju Brucella. Bakterie te mogą atakować różne gatunki zwierząt, w tym bydło, świnie, kozy, owce i psy. Brucelozą mogą się zarazić również ludzie.
Do zakażenia może dojść drogą wziewną lub przez uszkodzoną skórę i błony śluzowe podczas kontaktu człowieka z chorym zwierzęciem, np. jego wydzielinami. Także poprzez spożywanie zanieczyszczonych produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, a także surowego lub niedogotowanego mięsa.
Bruceloza u ludzi
Objawy brucelozy u człowieka są niespecyficzne i mogą przypominać grypę. Do najczęstszych należą:
gorączka, często o charakterze falującym (tzw. gorączka maltańska)
osłabienie i złe samopoczucie
nocne poty
bóle mięśni i stawów
bóle głowy
brak apetytu
Wraz z postępem choroby mogą pojawić się powiększenie węzłów chłonnych, wątroby i śledziony, a także zmiany zapalne w stawach i układzie neurologicznym.
Leczenie polega na antybiotykoterapii, w której kilka tygodni chorzy przyjmują kombinację różnych antybiotyków. Ważne jest, aby nie przerywać leczenia przedwcześnie, żeby uniknąć nawrotu choroby. Stosuje się również leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Co zrobić, aby uniknąć brucelozy?
Na pocieszenie mamy informację, iż wystarczy przestrzegać kilku zasad i prawdopodobieństwo "złapania" tej choroby będzie minimalne.
Jakkolwiek Polska została uznana za kraj wolny od brucelozy od 1980 roku, zdarzają się jej pojedyncze przypadki, najczęściej "importowane" z rejonów o większej częstości występowania tej choroby (np. basen Morza Śródziemnego, Azja, Ameryka Południowa). Warto więc wiedzieć, jak jej uniknąć:
spożywaj wyłącznie pasteryzowane mleko i jego przetwory,
unikaj jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa,
kupuj produkty pochodzenia zwierzęcego w sprawdzonych miejscach,
dbaj o adekwatną higienę osobistą, zwłaszcza po kontakcie ze zwierzętami.
Prośbę o niedotykanie martwych zwierząt wystosowali również austriaccy myśliwi. Proszą, aby w razie znalezienia martwego zwierzęcia jak najszybciej kontaktować się ze związkiem łowieckim, który zapewni odpowiednią utylizację szczątków.