Czy marchewka podnosi cukier? Odpowiadamy, jaką wybierać przy insulinooporności i cukrzycy. Zobacz, jaka marchewka jest najlepsza na diecie
Ile kalorii i cukru ma marchewka?
Marchewka jest produktem niskokalorycznym. Porcja 100 g tego warzywa zapewnia ok. 27 kcal, natomiast średnia sztuka (50 g) to ok. 14 kcal.
W marchwi aż 78 procent energii zapewniają węglowodany – min. 8,7 g/100 g, z czego 4,7 g stanowią cukry, a 2,8 g to błonnik pokarmowy. Około 14 proc. kalorii pochodzi z białka (1 g/100 g), a 7 proc. – z tłuszczu (0,2 g/100 g). Po ugotowaniu wartości te pozostają podobne, ale zwiększa się zawartość cukru średnio o niecałe 1,5 g.
Najmniej kalorii mają marchewki młode, zawierające więcej wody i mniej cukrów. W większości przypadków nie są to jednak marchewki „mini” czy „baby” sprzedawane w paczkach jako gotowa przekąska. To najczęściej kawałki starej marchwi, pocięte i wypolerowane w taki sposób, by przypominały małe okazy. Przed pakowaniem bywają traktowane roztworem chloru, co pozwala unieszkodliwić bakterie, ale obniża ich wartość odżywczą.
Dowiedz się więcej o marchwi, w tym o jej liściach i kolorowych odmianach, z naszego artykułu: Marchewka – kalorie, adekwatności zdrowotne i wartości odżywcze. Natka marchewki, olej z nasion marchewki, marchew czarna, żółta i biała
Marchewka – indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) marchewki, czyli to, jak gwałtownie po jej zjedzeniu wzrasta we krwi poziom cukru (i insuliny), jest bardzo niski, i tak jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych rośnie wraz ze stopniem przetworzenia – obierania, rozdrabniania i gotowania.
Wynosi on: