Niewątpliwie ciecierzyca z homarem ma połączenie smaków, które pokochasz. Ponadto składniki dania zapewniają szereg ważnych korzyści zdrowotnych. Czy próbowaliście kiedyś tej potrawy?
Ten przysmak, który przygotowuje się z roślin strączkowych i owoców morza, doskonale nadaje się do spożycia jako danie główne. Świetnie nadaje się również do przygotowania w chłodne dni i podzielenia się nim z najbliższymi. Czytaj dalej i dowiedz się, jak przygotować to pyszne danie.
Ciecierzyca z homarem
Ciecierzyca jest bardzo korzystna dla organizmu, zwłaszcza gdy występują zmiany w kwasie moczowym.
Jak wspomniano, ten przepis ma pyszny smak; nie jest to jednak jedyna jego zaleta. Ciecierzyca z homarem to również pożywne danie, więc jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi składników odżywczych.
W związku z tym dietetycy zwracają uwagę, iż dostarcza składników o ogromnym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Z jednej strony ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Z drugiej strony homar zawiera zdrowe tłuszcze omega-3 (te, których organizm nie jest w stanie syntetyzować), białka i inne niezbędne dla organizmu mikroelementy. To wszystko sprawia, iż to danie wyróżnia się spośród innych. A teraz bez zbędnych ceregieli przejdźmy do przepisu na ciecierzycę z homarem.
Kolejny świetny przepis dla Ciebie: łatwe do zrobienia klopsiki z komosy ryżowej i ciecierzycy
Ciecierzyca z homarem: składniki
Poniższy przepis jest odpowiedni dla 4 osób. jeżeli chcesz przygotować go dla większej lub mniejszej liczby biesiadników, po prostu odpowiednio dostosuj ilości. Czas przygotowania to około godzina. A teraz zobacz, co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy:
- 300 gramów (10 uncji) ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 2 homary
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka domowych smażonych pomidorów
- 1/2 szklanki brandy
- Szczypta soli
- 1 litr bulionu rybnego, zwanego też fumetem
Instrukcje krok po kroku
- Ciecierzycę musisz namoczyć. Zajmuje to trochę czasu, dlatego najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru. Udowodniono, iż aby rośliny strączkowe nie fermentowały i nie powodowały dyskomfortu w jelitach, należy zmieniać wodę. Pamiętaj, iż minimalny czas moczenia to 8 godzin.
- Po wykonaniu tego kroku odcedź płyn z ciecierzycy i umieść ją w garnku. Napełnij garnek czystą wodą i pozwól gotować się ziarnom, aż będą miękkie. Zajmie to około 30 do 40 minut.
- Gdy będą na wpół ugotowane, obierz i posiekaj cebulę. Dodaj ją do garnka wraz z solą i liściem laurowym. Poczekaj, aż ciecierzyca skończy się gotować.
- Następnie wlej odrobinę oleju na patelnię, dodaj łyżkę mąki pszennej, szafran i zieloną paprykę. Doprowadź do minimalnego wrzenia i stopniowo zacznij dodawać bulion rybny. Niech gotuje się jeszcze przez kilka minut. Zamieszaj.
- Kiedy warzywa będą miękkie, czas zdjąć je z ognia i odcedzić wodę z gotowania. Następnie przełóż te składniki na patelnię i zwiększ ciepło do średniego.
- Teraz umyj i odetnij końce homarów. Wyrzuć te części. Następnie przekrój je na pół i usuń również żołądek.
- Gdy to nastąpi, na inną patelnię wlej odrobinę oleju i włóż owoce morza. Poczekaj, aż się podsmażą. Obierz i posiekaj czosnek i również dodaj, aby się zrumienił.
- Nadszedł czas, aby dodać domowej roboty smażone pomidory i brandy. Wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, aby alkohol odparował.
- Po tym kroku opróżnij zawartość tej patelni do garnka zawierającego bulion. Gotuj jeszcze 5 minut i sprawdź smak. jeżeli to konieczne, dodaj więcej soli i pieprzu, aż uzyskasz pożądany smak.
- Na koniec po prostu podawaj na talerzu i ciesz się smakiem tego przepisu.
Wskazówki dotyczące przygotowania tego dania
Homar jest smaczny i dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Nie ma wątpliwości, iż przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu. Oto kilka wskazówek, które możesz zastosować, aby ułatwić sobie pracę.
Użyj ciecierzycy z puszki
Na szczęście rośliny strączkowe sprzedawane w puszkach lub słoikach to doskonały sposób na zaoszczędzenie czasu w kuchni. Jedynym punktem do rozważenia, jeżeli używasz ich w tej formie jest to, iż podobnie jak wszystkie konserwy, są bogate w sód. Z tego powodu wskazane jest dokładne umycie ziaren pod bieżącą wodą, aby wyeliminować jak najwięcej tego składnika.
Przeczytaj więcej: Spróbuj tej spektakularnej sałatki z ciecierzycy, mango i granatu
Wcześniej namocz rośliny strączkowe
Chociaż przepis mówi, iż rośliny strączkowe należy moczyć przez co najmniej 8 godzin, tak naprawdę trzeba je namoczyć kilka dni wcześniej. Aby to zrobić, masz dwie możliwości:
- Po pierwsze, przeprowadzasz ten sam proces, jak opisano w przepisie, ale po całkowitym ugotowaniu odcedź ciecierzycę i odłóż na bok. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możesz przełożyć ją do pojemników z pokrywkami (najlepiej w porcjach), dodać etykietę z datą, a następnie umieścić w lodówce. Pamiętaj, iż przechowywana w ten sposób wytrzyma 3 miesiące.
- Inną opcją jest odsączenie ciecierzycy po uwodnieniu bez gotowania i podobnie jak w p.1. przechowywanie z etykietą i datą. Ważne jest, aby określić na etykiecie, iż jest surowa. Kiedy nadejdzie czas, aby użyć jej w tym przepisie, wystarczy ją ugotować. Będziesz potrzebować na to tylko około 15 minut. jeżeli przechowujesz ją w ten sposób, również wytrzyma 3 miesiące.
Przygotuj ten przepis w domu
Bez wątpienia ciecierzyca z homarem świetnie nadaje się do zrobienia w domu. Oprócz tego, iż jest to danie pełne smaku, dostarcza różnych składników odżywczych. Dlaczego by nie spróbować i nie podzielić się nim z przyjaciółmi lub rodziną? Chleb do maczania w sosie będzie idealnym dodatkiem.



![Śniadanie po polsku, czyli co króluje na naszych stołach [RAPORT]](https://healthyandbeauty.pl/wp-content/uploads/2018/03/pyszne-śniadanie.jpg)


