Chleb kukurydziany. Niepozorny wypiek, który ma więcej do zaoferowania, niż myślisz

zdrowie.interia.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Szukasz alternatywy dla pszennego pieczywa? Chleb kukurydziany to dobry wybór nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Wypieki z mąki kukurydzianej dostarczają witamin i żelaza. Jak układ pokarmowy (i nie tylko) zyska, gdy sięgniesz po kukurydzianą kromeczkę? Wyjaśniamy.


Pieczywo kukurydziane - jakie ma adekwatności zdrowotne?


Mąka kukurydziana nie jest popularna w naszym regionie. Najwięcej produktów na jej bazie znajdziemy w południowoamerykańskiej kuchni. Na ogół wiedza na temat mąki kukurydziej kończy się na stwierdzeniu, iż jest bezglutenowa. Co jeszcze w sobie kryje? Otóż jej złoty kolor świadczy o zawartości karotenoidów - silnych antyoksydantów, w tym luteiny wspierającej zdrowie oczu. Chleb na mące kukurydzianej zawierać będzie również witaminy z grupy B: Reklama
Tiaminę (B1) - wspiera układ nerwowy, metabolizm glukozy. Niacynę (B3) - wspomaga funkcjonowanie mózgu i skóry. Kwas foliowy (B9) - istotny dla kobiet w ciąży, bierze udział w tworzeniu krwi.


Pieczywo kukurydziane dostarczy też składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu, cynku i manganu.
Co prawda mąka kukurydziana ma wysokie IG (około 68 - 70), ale jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na dłużej. Chleb kukurydziany może zawierać sporo błonnika (tu znaczenie ma wybór mąki), więc usprawnia trawienie i reguluje pracę jelit. Ciekawostką jest fakt, iż mąka kukurydziana nie zawiera cholesterolu i sama w sobie zawiera bardzo mało tłuszczu.


Kto powinien zastąpić chleb pszenny kukurydzianym?


Chleb kukurydziany to naturalny produkt bezglutenowy. Jest odpowiednim wyborem dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Jednak tutaj należy zwrócić uwagę na rodzaj mąki - tylko te z oznaczeniami "gluten free" będą w 100 - procentach bezpieczne. Pozostałe mogą zawierać śladowe ilości glutenu, który znalazł się w opakowaniu na etapie produkcji. Osoby, które cierpią na Zespół Jelita Drażliwego powinny sięgać po pieczywo kukurydziane ze względu na fakt, iż jest ono łagodniejsze dla układu pokarmowego niż tradycyjne wypieki.
Pieczywo kukurydziane może być dobrym wyborem, gdy chcesz obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub stosuje dietę niskotłuszczową. Natomiast osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny go unikać ze względu na stosunkowo wysoki Indeks Glikemiczny. Z całą pewnością warto sięgnąć po chleb kukurydziany przy niedoborach żelaza i witamin z grupy B. Kobiety które planują ciążę lub spodziewają się dziecka mogą dzięki smacznej kromeczki dostarczyć do organizmu kwas foliowy.


Domowy chleb kukurydziany - prosty przepis


Kukurydziany chleb można kupić w piekarni, ale również przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to trudne zadanie - przedstawiamy bazowy przepis, od którego warto zacząć swoją przygodę z pieczywem bezglutenowym.
Składniki:
300 g mąki kukurydzianej, 2 jajka, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże i cukier w odrobinie mleka. Wymieszaj z mąką, dodaj resztę mleka, jajka i sól. Wyrób ciasto, przełóż do formy, zostaw na ok. 30 min do wyrastania. Piecz w temp. 190 °C przez ok. 40 min, ostudź po upieczeniu.


Złota kromka na zdrowie czy dietetyczna pułapka?


Chleb kukurydziany to funkcjonalny wypiek o ciekawym profilu zdrowotnym, który zasługuje na więcej uwagi w codziennej diecie - nie tylko jako alternatywa dla pieczywa pszennego, ale także jako świadomy wybór osób dbających o zdrowie. Jego głównym atutem jest fakt, iż bazuje na mące kukurydzianej - naturalnie bezglutenowej, lekkostrawnej i stosunkowo dobrze tolerowanej choćby przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Dzięki temu chleb kukurydziany znajduje swoje miejsce przede wszystkim w jadłospisach osób z celiakią, nietolerancją glutenu, a także tych, którzy z różnych względów eliminują gluten z codziennego menu.


Również osoby poszukujące urozmaicenia w diecie - zmęczone monotonią tradycyjnych chlebów - znajdą w chlebie kukurydzianym ciekawą alternatywę, zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Jego lekko słodkawy posmak i delikatna konsystencja dobrze komponują się zarówno z potrawami wytrawnymi, jak i słodkimi.
Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał chleba kukurydzianego, wybieraj wersje domowe, przygotowywane z prostych, naturalnych składników. To daje kontrolę nad jakością i składem - pozwala unikać zbędnych dodatków, konserwantów, nadmiaru cukru czy tłuszczów nasyconych, które nierzadko pojawiają się w gotowych produktach sklepowych. Wypiek domowy daje też możliwość wzbogacenia chleba w dodatki funkcjonalne, takie jak siemię lniane, nasiona chia, orzechy czy suszone zioła, co dodatkowo podnosi jego wartość odżywczą.
Mimo wielu zalet, nie można pominąć również pewnych ograniczeń. Chleb kukurydziany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, iż może powodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Z tego względu osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub dążące do redukcji masy ciała powinny spożywać go z umiarem i we właściwym towarzystwie produktów o niskim IG. Nie jest to jednak dyskwalifikujące - odpowiednie łączenie składników oraz umiarkowanie sprawiają, iż chleb kukurydziany przez cały czas może być częścią dobrze zbilansowanej diety.
CZYTAJ TEŻ:


Mają mnóstwo witamin i błonnika. Genialne dla sercowców i dbających o linię
Idź do oryginalnego materiału