Bosacka pokazuje, co zrobić z "wczorajszymi" ziemniakami. "Zdrowsze niż myślicie"

kobieta.gazeta.pl 10 godzin temu
Co zrobić z ziemniakami z poprzedniego dnia? Okazuje się, iż wcale nie musimy ich wyrzucać! Katarzyna Bosacka podzieliła się niedawno ciekawą wskazówką, którą warto wykorzystać w swojej kuchni.
Ziemniaki z poprzedniego dnia mogą być zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Dlaczego? Jak wyjaśnia Katarzyna Bosacka, ziemniaki ugotowane i ostudzone (na przykład z obiadu z poprzedniego dnia) mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż te gotowane na świeżo. To ważna informacja zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę i zmagających się z problemem insulinooporności.


REKLAMA


Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na pierogi:


Katarzyna Bosacka o "wczorajszych" ziemniakach
W czasie chłodzenia część skrobi zmienia się w tak zwaną skrobię oporną. Jest to rodzaj błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, natomiast karmi dobre bakterie w jelicie grubym. "Wspiera trawienie i pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi" - informuje Katarzyna Bosacka. "Nie wyrzucajcie ziemniaków z wczoraj - odgrzane mogą być zdrowsze niż myślicie!" - apeluje dziennikarka.
Jak więc możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia? Zdaniem Katarzyny Bosackiej, mogą być one składnikiem wielu sałatek. Inna opcja to szybkie podsmażenie ich na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.


Jak możemy obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?
jeżeli jednak nie mamy możliwości przyrządzenia ziemniaków z poprzedniego dnia, warto odczekać chwilę po ich ugotowaniu. Poza tym warto spożywać je w większych kawałkach. Przykładowo, puree zwiększa nieco ich indeks glikemiczny. Ponadto nie gotujmy ziemniaków zbyt długo. Im dłużej to robimy, tym wyższych jest ich indeks glikemiczny. Jak często spożywasz ziemniaki? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału