Zdrowie a kawa. Od espresso z oliwy po linię oleato

ddb24.pl 14 godzin temu
Kawa to nie tylko poranny rytuał, ale i potężne źródło zdrowia, pod warunkiem, iż spożywamy ją z umiarem (do 400 mg kofeiny, czyli 1–4 filiżanki dziennie). Coraz więcej badań potwierdza, iż kawa jest bogatym źródłem antyoksydantów i polifenoli, które chronią organizm i mogą zmniejszać ryzyko szeregu schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, chorób Parkinsona, a choćby niektórych nowotworów. Kofeina, oprócz działania pobudzającego, poprawia funkcje poznawcze, koncentrację i jest ceniona przez sportowców za zwiększanie wydajności treningu. Oliwa w kawie. To hit wprost z Włoch!

Nowe trendy baristyczne nie przestają zaskakiwać, a najgorętszym z nich jest kawa z oliwą z oliwek ! Pomysł, który narodził się we Włoszech, gwałtownie podchwyciła globalna sieć kawiarni, wprowadzając linię napojów „Oleato”. To połączenie jest hitem nie tylko smakowym, ale i zdrowotnym, ponieważ łączy w sobie prozdrowotne działanie obu składników.

Jak działa kawa z oliwą? Po pierwsze obniża cholesterol, bo oliwa extra virgin , bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Ta kawa stabilizuje cukier: Dodatek tłuszczu spowalnia wchłanianie cukrów, co poprawia wrażliwość na insulinę i zapobiega gwałtownym skokom energii. Ma też działanie przeciwzapalne. Synergia polifenoli z oliwy i antyoksydantów z kawy chroni komórki przed uszkodzeniami.

Kawa z oliwą jest łagodniejsza dla żołądka. Tłuszcz może działa
Idź do oryginalnego materiału