Polacy zajadają się łososiem. Nie wiedzą, iż inna ryba bije go na głowę ceną i jakością

pacjenci.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pyszna i zdrowa ryba, czyli dorada


Niepozorna ryba, po którą Polacy sięgają znacznie rzadziej niż po łososia, potrafi dostarczyć podobnej dawki dobroczynnych kwasów omega-3 i witamin. Jest lekka, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu, a jej regularne spożywanie wspiera serce i odporność. Poznaj tajemniczego konkurenta łososia i sprawdź, dlaczego warto zrobić mu miejsce na talerzu.Polacy jedzą średnio 14 kg ryb rocznie przy światowej średniej przekraczającej 20 kg Dorada dostarcza ok. 20 g białka i >1 g kwasów omega-3 w 100 g porcji Mięso dorady obfituje w witaminę D, B12, selen i potas, a przy tym zawiera kilka metali ciężkich
Idź do oryginalnego materiału